Women's Hockey History in Finland


[ This page is from the Pääasivu web site ]

 

.......

 

NAISKIEKON HISTORIAA...
Jääkiekko, jota on pidetty miehisenä urheilulajina, on innostanut myös naiset. Lajin kotimaassa Kanadassa on mainintoja ja kuvia jääkiekkoilevista naisista jo viime vuosisadan lopulla. Ensimmäinen kansainvälinen jääkiekkoturnaus naisille järjestettiin vuonna 1916 Yhdysvalloissa Clevelandissä. Tähän turnaukseen osallistui joukkueita Yhdysvalloista ja Kanadasta. Seuraava virallinen naistenkiekkoturnaus järjestettiin vasta 1967 Bramptonissa Kanadassa.
Tasa-arvon kultainen 1970-luku aloitti laajemmassa mitassa järjestäytyneen naisten jääkiekkoilun. Tällöin Kanadan lisäksi ainakin Suomessa, Ruotsissa, Saksassa, Japanissa ja Sveitsissä ryhdyttiin perustamaan naisten joukkueita. Samaan aikaan Kanadan alueelliset- ja yliopisto-organisaatiot alkoivat toimia ja myös Yhdysvaltojen itärannikon yliopistoissa perustettiin joukkueita jääkiekkoileville naisille. Suomessa on ollut jääkiekkojoukkueita naisille 1970-luvun lopulta lähtien.

MESTARUUSSARJAN ALKUA SUOMESSA...

Suomen ensimmäinen mestaruussarja pelattiin kaudella 1983-1984. Tällöin mukana oli 10 joukkuetta, jotka pelasivat kahteen lohkoon jaetun kaksinkertaisen sarjan. Kummankin lohkon kaksi parasta pääsi lopputurnaukseen, mikä pelattiin 12.-13.3.1983 Tampereella. A lohkossa pelasivat (paremmuus järjestyksessä): Ilves (Tampere), Tiikerit (Hämeenlinna), Ässät (Pori), Saipa (Lappeenranta) ja Haukat (Järvenpää). B lohkossa pelasivat: EVU (Vantaa), HJK (Helsinki), Jäähonka (Espoo), HIFK (Helsinki) ja Shakers (Kerava). Lohkojen välinen lopputurnaus ratkaisi ensimmäisen Suomen mestaruuden Helsingin HJK:lle, toiseksi tuli EVU ja kolmenneksi Tiikerit. Nykyäänkin pelaavia naisia löytyy tuolloisista pistepörssistä muutamia, mm. Anne Haanpää (Ässät), Satu Huotari (Tiikerit) ja Marianne Ihalainen(Ilves).

KEHITYSTÄ...

Kaudet 1984 ja 1985 pelattiin kolmilohkoisina sarjoina (pohjois-, keski- ja etelä lohko). Joukkueiden määrä kasvoi ja kaudella -84 joukkueita oli 12. Seuraavalla kaudella (-85) niitä oli jo 13. Kaudella 1986-1987 sarja systeemi uudistettiin niin, että kolmilohkoisen sarjan sijaan pelattiinkin 8 joukkueen kaksinkertainen SM-sarja. Joukkueet oli valittu edellisen kauden perusteella ja pääsarjajoukkueiksi valikoituivat Ilves (Tampere), Ilves-kiekko (Tampere), HJK (Helsinki), HIFK (Helsinki), EVU ( Vantaa), Saipa (Lappeenranta) ja Ässät (Pori). Ensimmäistä kertaa pelattiin myös naisten 1-divisioona, johon osallistui 6 joukkuetta ja joista muodostui kaksi kolmen joukkueen lohkoa. Itälohkossa pelasivat: Shakers (Kerava), Ketterä (Imatra), StU (Savitaipale). Länsilohkossa: Tiikerit (Hämeenlinna), Teräs-Kiekko (Raahe), Jyp HT (Jyväskylä). 1-divarin voiton vei Keravan Shakers, nousten näin SM-sarjaan (Helsingin HJK luopui SM-sarja paikastaan heikon jäätilanteen vuoksi!)

KUINKA VUOSINA 1983-88 SITTEN KÄVI...

1983-84 1984-85 1985-86 1986-87 1987-88
HJK HJK ILVES ILVES ILVES
ILVES EVU EVU HJK EVU
EVU ILVES HJK SPORT SHAKERS
TIIKERIT TIIKERIT ILVES-KIEKKO EVU SPORT
      HIFK ÄSSÄT
      SAIPA HIFK
      ÄSSÄT SAIPA
      ILVES-KIEKKO ILVES-KIEKKO

 

NAISTEN JA TYTTÖJEN KIEKKO KASVAVANA LAJINA...

Pelaajien lukumäärä on kasvanut hitaasti alkuaikojen 500:sta tämän hetkiseen noin 2000:n lajin harrastajaan. Nykyinen kasvutahti ei kuitenkaan tyydytä lajin kattojärjestöä. Siksi Suomen Jääkiekkoliitto on monestakin syystä (olympialaiset) päättänyt panostaa naisten ja tyttöjen jääkiekkoilun kehittämiseen 2000-lukua kohti edetessä.
SM-sarja joukkueita on tällä hetkellä kahdeksan; tänä keväänä jatkosarjaa pelasivat: Kiekko-Espoo, Oulun Kärpät, Jyp, Shakers, Tappara ja Ilves. Karsintasarjan kautta ensikaudelle sarjapaikkansa ovat lunastaneet TPS ja Kalpa.

KANSAINVÄLISYYTEEN...

Ensimmäinen varsinainen kansainvälinen naisten jääkiekko turnaus tosin pidettiin vasta vuonna 1987 New Yorkissa ja Mississaugassa, Kanadassa. Tällöin myös naisten jääkiekkoilun parissa toimivat ryhtyivät vaatimaan Kansainvälistä Jääkiekkoliittoa perustamaan naisten MM-turnauksen. Näin myös tapahtui ja ensimmäinen virallinen naisten jääkiekon MM-turnaus järjestettiin maaliskuussa 1990 Ottawassa, missä mestaruuden vei isäntämaa Kanada. Sen sijaan ensimmäinen EM-turnaus pelattiin jo vuotta aikaisemmin 1989 ja historian ensimmäisen Euroopan mestauuden voitti Suomi. Marraskuussa 1992 KOK (Kansainvälinen Olympia Komitea) äänesti sen puolesta, että naisten jääkiekosta tuli olympialaji. Alun perin tarkoituksena oli, että ensiesiintyminen olisi tapahtunut vuoden 2002 Olympialaisissa, mutta Naganon järjestäjät halusivat naiset kaukaloon jo omissa kisoissaan 1998.

SUOMI, YKSI NAISKIEKKOILUN KÄRKIMAA...

Toistaiseksi Kanada on ollut ylivoimainen naisten jääkekossa voittaen kaikki neljä MM-turnausta, mutta hieman yllättäenkin naisten historian ensimmäinen Olympiakulta luovutettiin Yhdysvaltojen kokeneelle joukkueelle. Euroopassa on emännöinyt Suomi, joka on voittanut yhtä lukuun ottamatta kaikki Euroopan mestaruudet; vain vuonna 1996 mestaruus lipsahti Ruotsille. Tällöin Suomi jäi pronssille ja toiseksi tuli Venäjän joukkue.

 

SUOMEN SIJOITUKSET ARVOKISOISSA...

 

 

VUOSI KISAT MAA KULTA HOPEA PRONSSI SUOMI
1989 EM L-SAKSA SUOMI RUOTSI L-SAKSA 1.
1990 MM KANADA KANADA USA SUOMI 3.
1991 EM TSEKKOSLOVAKIA SUOMI RUOTSI TANSKA 1.
1992 MM SUOMI KANADA USA SUOMI 3.
1993 EM TANSKA SUOMI RUOTSI NORJA 1.
1994 MM USA KANADA USA SUOMI 3.
1995 EM LATVIA SUOMI RUOTSI SVEITSI 1.
1996 EM VENÄJÄ RUOTSI VENÄJÄ SUOMI 3.
1997 MM KANADA KANADA USA SUOMI 3.
1998 OLYP. JAPANI USA KANADA SUOMI 3.
 

 

 

 

 
K IEKKO-ESPOO ** TAPPARA** KÄRPÄT ** JYP ** ILVES ** KALPA ** TPS ** SHAKERS

Lisäämatskua naiskiekon kehittymisestä ja historiasta on tulossa näille sivuille tämän kevään aikana...

 


Credits

This page is from the Pääasivu web site. It is from the Historia web page.


This page is maintained by © 1997 Andria Hunter (andria@whockey.com).

Women's Hockey Information - Quick Index
Main Index:
General Info
International
University
Player Profiles

Hockey Tips:
Shooting | Skating
Playing
Andria's

Homepage
Local Women's Hockey:
Canada | Ontario
COWHL | Varsity Blues

Other Women's Sports:
Roller Hockey
Ball Hockey
Broomball
Ringette
URL:  http://www.whockey.com/country/finland/history.html